De Stokerij

Waarom "De Stokerij"?

Het pre-industriële bouwwerk (althans het deel aan de Grauwpoort grenzend) zou reeds in de 16de eeuw zijn opgetrokken en deed dienst als brouwerij (‘Het Sleutelken’ of later ‘De Drie Sleutels’). Nadien werd het achterste deel, met schouw, aangebouwd en vanaf 1924 kwam het gebouw in handen van de familie De Schepper die er hun jeneverstokerij Bruggeman (met merken als Peterman en Hertekamp) inrichtte.

Al snel werd de productie echter verplaatst naar de gebouwen ernaast en kwamen er grote laadkaaien verderop in de Tichelrei (nu de serviceflats...). De oude stokerij deed nog dienst als opslagruimte tot het bedrijf zijn activiteiten verlegde naar de huidige locatie aan de Wiedauwkaai (1987).

Het pand deed daarna nog wat dienst als opslagruimte, maar men raakte het niet eens over een definitieve bestemming voor het pand (afbraak tot parking werd meermaals gesuggereerd…). Na meer dan 25j  leegstand en veel omwegen heeft het uiteindelijk toch een nieuwe bestemming gekregen: Staminee De Stokerij!

Staminee

Sinds de opening van De Stokerij hebben we ons eigen bier: Staminee blond & bruin (ook verkrijgbaar in Eetkaffee Multatuli).

Wisselende brouwers maken een speciaalbier voor ons. Staminee blond op vat: momenteel brouwerij Van den Bossche uit St-Lievens-Esse. 

De bruine is terug te verkrijgen, op fles deze keer, maar nog steeds even lekker! Hop Farm Brewery 'De Plukker' uit Poperinge heeft hier een zijdezacht bier afgeleverd met volle, kruidige en gebrande toetsen en een licht bitterzoete afdronk.

Perfect bij al uw vlees of om na te genieten...